Vepsäläisten yhteyksiä Suomen Lappiin
Ensimmäinen vepsänkielinen romaani
Kirjailijakonferenssi Kuhmossa
Sienestämässä tänä syksynä Vepsänmaalla
Uusi VideoCD-ROM levymme
Jatko-opintomahdollisuus vepsäläisopettajille
Metsätulipaloja Inkerinmaalla
Vepsänkielinen opetus- ja perinnetallennusohjelmisto
Lämmin kesä 2002 Vepsässä
Arkistoäännitteemme CD-ROM levyiksi
Traktori sai kansan nimen
Kaikille avattu kanava

Vepsäläisten yhteyksiä Lappiin


Aikoinaan aika paljon vepsäläisiä oli muuttanut kylistään Murmanskin kaupunkiin, jossa heitä viehittivät pian saatavissa olleet kaupunkilaistasoisest asunnot sekä varmat työpaikat pohjoisvyöhykkeen vuoksi korostettuine palkkoineen. Näin 70- ja 80-luvuilla on muodostunut monen tuhannen henkilön vepsäläinen siirtokunta Murmanskissa, joista jotkut ovat seuramme aktiivisia jäseniä (ensi vuodeksi suunnitellaan jopa vepsän seuran paikallisosastoa perustettavaksi sinne).

Tänä kesänä Suomen ja Venäjän välisen rajan uuden ylityspaikan tultua avatuksi Murmanskin korkeudella pääsee nykyään pohjoisvepsäläinenkin Suomen puolelle käväisemään. Uusia siteita luodaan mm. Koltan saamelaisiin, jotka ovat vepsäläisten tapaan ortodoksia ja laaja tutustumisohjelma on suunniteltu porohoitajien kanssa. Sen lisäksi Lapista vepsäläisiä tuetaan myös avustuksellisesti (siitä on tulossa erillinen juttu myöhemmin).    keskustele forumissa
Ensimmäinen vepsänkielinen romaani


Kuten tiedetään vepsän kieli on melkein koko historiansa ajan toiminut vain puhuttuna kielenä; viime aikoihin Petroskoissa on ruvettu tekemään kirjakieltä, jonka kulku vepsäläisten keskuuteen on kuitenkin aika vaikeaa monista syistä mm. sen heikosta ymmärrettävyydestä äidinkielen puhujille. Uuden tekokielen asemaa yritetään lujistaa mm. tekemällä käännöksia maailman teoksista ja luomalla kirjallisuutta.

Ensimmäisen sukupolven kirjailijat olivat syntyperäisiä vepsäläisiä: Aleksei Petuhov Shimjärveltä, Nikolai Abramov Ladvasta, Vasili Pulkin Korpijärveltä ja muita, jotka valitsivat vepivepsäläisten kyläelämää kirjojensa aiheeksi.
Nuoremmasta kirjailijasukupolvesta mainittakoon pietrilainen musiikko Igor Brodski, tunnettu runoilija ja Nobel-palkinnon saaneen Josef Brodskin sukulainen. Hänen tekemänään ilmestyi äsken ensimmäinen vepsänkielinen romaani nimeltään "Kalarand". Sillä on vepsäläisen kirjallisuuden sivumäärä kaksinkertaistunut - kertoo Brodski teoksestaan. Romaani käsittelee nuorten vaiheita ja tyyliltänn on luotu venäläisen proosan traditiossa. Nuori juutalaismusikko opetteli vepsän kieltä vasta pari vuotta sitten harrastuksenaan.    keskustele forumissa
VEPSÄLÄISET KIRJAILIJAT KOOLLEJuminkeko Kuhmosta järjestää lokakuun 10. päivänä vepsäläisten kirjailijoiden maailmankonferenssin, jossa kaikki vepsänsyntyiset kirjailijat kohtaavat toisensa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja samassa yhteyessä voi ostaa joitakin Juminkeon kustantamia vepsänkielisiä kirjoja.    keskustele forumissa
Syksy ei kiirehdi Vepsänmaalle


Verkalleen syksy alkaa tulla myös Vepsänmaallekin. Ja sitä onkin jo kauan odotettu siellä! Tämä kesä oli poikeuksellisen kuuma ja vähäsateinen, kaupunkilaisten mummoloissaan vierailevien lomailijoiden iloksi ja paikallisten kasvimaatilantesta huolestuneiden isäntien pettymykseksi. "Vihmaa" odotettiin ensinnä elokuussa ja sitten syyskuussa toivoen, että tattejakin sen mukaan tullee. Näin tapahtuikin, mutta lyhythän on Vepsän kesä: marraskuun alkupuolella satanee jo lunta, vaikkapa syyskuussa on yhä helle! Päivähelteestä huolematta nyt on jo ilmestynyt yöhalloja, jolloin lämpötila putoaa aina minus 2 astetta asti. Vepsäläisille tärkeitä sieniä, joita suolattuina syödään sitten talven yli keitettyjen perunapuolikkaiden kanssa, on nyt vain kuivehtuneita ja ennen suolaanpanemista ne "ligotetaan" veteen muutamaksi päiväksi. Tattejakin on tullut, joskus onnistuukin palata kotiin metsäkori täynnä, mutta edeltäviin vuosiin verrattuna, jolloin niitä oli niin paljon, että otettiin vain päitä, tämä on kuitenkin selvästi huonompi sato. Ja silti onhan se jokaisen vepsäläisen suuri elämän ilo käydä sienestämässä omissa heti ikkunan takana olevalla metsällä!    keskustele forumissa
Videoin Vepsästä, Vatjasta, Karjalasta ja jopa Merjastakin


Monivuotisen perinnekeruu- ja tutkimustoimintamme tuloksena olemme tämän vuoden alussa julkaisseet uuden video CD-ROM levyn, joka sisältää digitaaliset eli tietokoneella toimivat elokuvat monelta alueelta, jolla suomalais-ugrilaisia asuu. Videoita paitsi levyssä on runsaasti kansallismusiikkiä Etelä-Vepsästä sekä Karjalasta.Uuden Suomessa myydyimmän tuotteemme erikoisuutena on se, että paitsi pöytäkonetta (olkoon se Macinttosh, IBM- tai Linux-kone) kaikki videot toimivat myös kannettavalla ja millä tahansa tasku-, käsi- tai kämmenkoneella. Muttei se ole vielä kaikki - myös matkapuhelimilla, kuin esim. Nokia Communicator tai Nokia 7650 voit katsoa heimolaisista kertovia elokuvia esim. junamatkasi aiikana.

Pienehkössä ryhmässä, joka sitä projekttia on suorittanut kaikki jäsenemme ovat maailman korkeiden tietokonetuntijoiden asteen todistusten haltijat (ns. MCP- ja MCSD- diplomat Microsoftilta). Olemme käyttäneet viimeisimpiä saavutuksia ja huomaat itse CD-ROM levyä käyttäessäsi kuinka helppokäyttöinen ja intuitiivinen on video-ohjelma.Nokia Communicator voi toimia taskuelokuvateatterinasi

Olemme päättäneet myöntävämme uudelle multimediatuotteellemme vapaan käytön oikeuden suomalais-ugrilaisissa kouluissa, yliopistoissa tai muissa sukulaiskansojen kulttuureita edistävissä järjestöissä
   keskustele forumissa

Jatko-opintomahdollisuus Lännessä


Olemme aloittamassa uutta projekttiamme länsimaiden yhteistyökumppaneidemme kanssa, joka mahdollistaa vepsäläisopettajien jatko-opintoa ensi vuorossa vieraiden kielten alalla.

Vieraiden kielten opetus Vepsän kyläkouluissa ei tapahdu vuosiin pätevien opettajien puutteen vuoksi. Esim. Järvienkylän keskuskoulussa viime viidessäkymmenessä vuodessa vain kahden vuoden ajan työskenteli amattilainen saksan ja englannin kielen opettaja. Muina kausina vieraan kielen opetuksen suorittivat fyysikan ja urheiluopettajat. Tällä haavalla englantia lukee oppinut naispuolinen konekutoja, jota muuten työttömänä on palkattu tähän tehtävän. Koulutusta hänellä on vain kolme vuotta englannin kielen kouluopetusta Moskovassa, mitä pidetään jo hyvänä taustana muihin verattuna.

Seurauksena on monien vepsäläisnuorten vaikeuksia esim. ammattiopistoihin tai yliopistoon yrittäessään, jossa vieraan kielen koe on pakollinen eivätkä he pysty kilpailemaan heidän kaupungeissa suhteellisen hyvää vieraiden kielten opetusta nauttineiden ikätovereittensa kanssa.


Olemme löytäneet ulospääsyn pulasta sopimalla länsimaisten tahojen kanssa niiden opettajillemme tarjoamastaan kielikurssista kesän kouluvapaaksi ajaksi. Johtuen niukasta rahoitustilanteesta vain yksi alkeiskoulun opettaja pääsi tänä vuonna kolmen kuukauden englannin kielen alkukurssille Saksaan, jossa olleskellessaan hän voi parantaa myös alkeellista saksan kielen taitoaankin.

Kurssin päädyttyä koulutettava opettaja matkustanee Keski- Englantiin harjoittelemaan oppimaansa kieltä puhumalla englantilaisperheessa asuessaan. Sen jälkeen hän rupeaa toimimaan Vepsän seuran juuri häntä varten suunnittelemamme opetusohjelman mukaan käymällä loma-aikana muissa vepsäläisissä kylissä pitääkseen niissä ilmaista saksan ja englannin kielen opetusta kaikille halukkaille.
   keskustele forumissa
Kesätulipaloja Inkerin metsissä


Lämpimän ja kuivan kesän tuloksena Inkerinmaalla ja erityisesti Pietarin lähiympäristössä on ilmestynyt valtava määrä metsätulipaloja, joista tuulettomalla säällä ilmaan nousee savupylväitä monen sadan metrin korkealle. Ne ovat loitoltakin hyvin näkyvissä ja ulkonäöltään muistuttavat kaukaa atomiräjähdyspilvä. Tuulisina päivinä Pietarin kaduilla on hämärää ja sumuista ja pystyy näkemään vain parin kymmenen metrin päähän. Tulipalosavun tuoksua ulottuu jopa Vepsänmaalle asti, jossa tulta ei onneksi ollut havaittu. Silti metsäpoliisi Vepsässä oli määrätty metsätarkastuksiin ja asukkaille metsässä käyminen olikin joksikin aikaa kieletty, joten metsään johtaville teille oli pantu partioita.
Inkerinmaalla jopa normaalisti luonnon siisteydestä välinpitämättömiä venäläisasukkaita on monissa kylissä organisoituneet sammutusporukkoihin, jotka asiallisten taökalujen puutteessa yrittivät sammuttaa metsäpalloja vanha työtakki kädessä ja sammalpaloja kuivilla karpalosoilla kantamalla vettä sangoin lähikylistään.    keskustele forumissa
Uusi vepsänkielinen opetus- ja tallennusohjelmisto valmistumassa pian


Olemme Vepsän Seuran ohjelmointiosastolla monta vuotta tehneet työtä suunnittelemassa ja kehittämässä ensimmäistä vepsänkielistä ohjelmistoa käyttäen maailman huipputeknologioita, jotka takaisivat sen yhteensopivuutta mahdollisimman laajien nykyisten ja aikaisempienkin tietokonejärjestemien kanssa.

Parhaillaan kyse on kahdesta valmisteilla olevasta ohjelmasta: vepsänkielisestä opetusohjelmasta, jolla oppilaat pystyvät leikin muodossa laajentamaan kielioppitietoaan sekä rikastaa nykynuorilla monesti niin suppeaa vepsänkielistä sanastoaan.

Interaktiivisen ja multimediaalimuodon vuoksi olla tekemisissään ohjelmien kanssa on helppoa ja viihtyisää sekä lapsille että myös aikuisillekin.

Toinen ohjelma on suunnattu käytettäväksi kirjastoissa ja perinnekeskuksissa ja se perustuu sellaiseen ideaan, että kyläläiset itse säilyttäisivät kylänsä perinteitä mm. digitaalisesti. Ohjelma installoidaan sanotaan kunnan talossa olevaan tietokneeseen, jonka varusteina on lahjoittamamme digitaalikamera tai jopa pari-kolme kappaletta niitä (halvestuttuaan ne ovat viime aikoihin aika yleistyneet).

Nyt kylän asukkaat, eretyisesti koululaiset ja nuoret saavat kamerat käytettäväksi esim. naapurikylissään liikkuessaan, salomummolassa viereillessaan tai asumattomiin kyliin kalastamaan lähteissään. Sen tuloksena syntyneet digitaalikuvat siirretään yksinkertaisellä menetelmällä tiettokoneen varassa olevaan tietopankkiin, jossa ne säilyvätkin. Sittemmin niistä voi polttaa CD-ROM levyjä tai siirtää kuvia internettiin.

Kuka hyvänsä muu kylän asukas saa niitä kuvia katsoa ja kommentoida lisämäällä ohjelmaan omia muistelmia kuvien yhteydessä esim. vanhojen talojen iästä tai rakennustyylistä.

Kylittäin tai perinteittäin lajiteltyinä digitaalikuvat ja videot voisivat toimia hyvänä perusteena perustettavalle koulumuseolle tai kansatiedeoppitunneille.

Samalla olemme suunnitelleet kaupallisesti myytäviä CD-ROM ohjelmia (esim. Vepsänmaa-esitelmä ja upouusi VideoCD-ROM), jotka ovatkin osoittautuneet menekkituotteiksi Lännessä, eretyisesti Suomessa, Virossa ja Saksassa. Kuvio on yksinkertaista: myymällä länsimmaiselle yleisölle tarkoitettuja tutusstumisohjelmia tienaamme rahaa tietokoneiden ostamista varten käytettyinä Suomesta, jotka opetusohjelmistollamme varustettuina toimitamme vepsäläisiin kouluihin ja kirjastoihin    keskustele forumissa

Mikäli Sinulla tai yrityksesi hallussa on lahjoitettavissa tai myytävissä oleva kone (vähintään Pentium), ota ystävällisesti yhteys meihin:

vepsan-seura@veps.org

Vepsän kesä 2002


Vepsässä on tänä vuonna lämmin ja aurinkoinen kesä. Aurinko paistaa niin kovaa melkein pilvittömästä taivaasta, että lämpötila nousee elokuun alkupuolellakin aina 40 asteeseen asti ja mannerilmaston olosuhteissa vepsäläisille koko talveksi ravintoa takaavat linnamaat kuivavat.  Sähköpumpun omistaa kuitenkin vain harva asukas ja vettä joudutaan hankkimaan joesta tai järvestä sanko kädessä monta tuntia illansuussa.

Toisaalta metsässä varhaiskesän hallojen tuloksena koko mustikkasato on tuhonnut, mutta sen korvauksena aikaisemmin vain vähissä määrin kasvanut joulukka on niin yleistynyt Vepsänmaalla, että kyläläiset keittävät hilloa kolmen litran lasipurkein.    keskustele forumissaVanhoja kasetteja CD:iksi


Vuosikymmeniä dokumentointitöitä tehdessämme enimmäkseen vepsäläisissä, mutta myös aika paljon karjalaisissa, vatjalaisissa, inkeroisissa ja jopa liivililäisissä kylissä Latviassa asti äänitearkistomme oli paisunut muutamaksi tuhanneksi nauhurikasettiksi.

Ne kaikki olivat aikoinaan parhaalla senaikaisella nauhoituskalustolla tehty, jota nykyään ei kuitenkaan enää käytetä ammattilaisesti. Samalla ilmeni myös sellainekin tekijä, että vuosien saatossa nauhoituksien laatu heikenee.

Päätimme kääntää koko äänitearkistomme CD-levyiksi ja olemme siihen tarkoitukseen hankkineet parhaita amattilaisia ohjelmia, joilla vanhojen nauhojen aiheuttama melu- ja kohinataso pystytään alentamaan sopivan matalaksi ellei poistaa kokonaan (Sound Forge, Steinberg Clean ja Cubax Leaning Pro).


Sen laajan työn tultua suoritetuksi avaamme arkistoamme yleisölle, jolla kaksoiskappaleita kuka tahansa saa lainata kuunneltavaksi    keskustele forumissa

Veps-trahtuuri


Tihvinän kaupunkia voi sanoa Vepsänmaan porttina: vaikkapa venäläisten munkkien vuonna 1383 perustama ja näöltään tyypillisin pohjoisvenäläinen luostaripikkukaupunki se oli huokutellut lähesistä vepsäläisistä kylistä niin paljon vepsäläisiä, että kyläläisiä tervehditaan ihan kadulla.

Tihvinälle v. 1383 perustettu luostari

Kaupungin päätyöllistäjä on valtava konerakennustehdas, jossa venäläisen hallituksen johdolla vepsäläisten työntekijoiden osuus on runsas puolet. Siitä saapuikin viimeinen uutinen: tehtaalta on valmistumassa uusi traktori, jonka virallinen nimitys on VEPS-300 eli vepsäläinen kolmesataa.

Uudella traktorilla voi tehdä työtä koko päivä tankkaamatta: se on tehokas ja monitoiminen: paitsi varsinaisia peltotöitä sitä pystytään käyttäämään erikoislisävarustein myös metsä- ja tierakennusteollisuudessa. Eli juuri siinä, missä lähekkäisessä Vepsässä nykyään sitä mitä kiihkeimmin tarvittaisiin.

Mutta tuskin köyhistynyt vepsäläinen isäntä tai vähävarainen maanviljeilyosuuskunta pystyy sellaisen traktorin ostamaan - pikemmin venäläisiä metsähakkuuporukkoita, jotka Pietarissa ja Moskovassa toimivien mafiapäälikköidensä toimesta laittomasti hakkaavat metsiä ympäri Karjalaa ruvetaan varustamaan vepsä-traktoreilla.

Se, että koneen nimeksi oli pantu kansan nimi on Venäjälle normaaliasia: on olemassa esim. Punainen latvilainen- niminen asutus ja monia muita.

Venäläistäkin tehtaan johtokuntaa, joka sen nimen keksi, voi ymmärtää: laiskasta ja jatkuvasti jotain juhlivasta venäläisestä ympäristöstä vepsäläisest selvästi erottuvat rehellisenä ja töissään ahkerana kansana, mita ominaisuuksia varmaan toivotaan uudelle traktorillekin.Tihvinän maalaiskaupungin kadulla

Itse vepsäläiset kokivat sitää tosiasiaa, että heidän kansan nimensä on annettu työkoneelle pikemmin naurettavana    keskustele forumissa
Kaikille avattu kanava


Kesä on tuomassa Vepsän Seuralle mm. uusia yhteistyökumppaneita ja työsuunnitelmia. Yksi niistä on tampereelainen projekttipäälikkö Heikki T-sen johdolla toimiva sosiaalijärjestö, joka toiminnassaan peruustuu mm. amerikkalaiseen sosiaalikasvatustrendeihin. Nuorten kasvatustapa, jolla heille annetaan mahdollisuus ilmaista itseään julkisuudessa taka-ajatuksena heidän omien tekojensa ja ajattelutapansa uudeltiarviointi, on laajalti levinnyt länsimaisessa kulttuurissa itämaisen kasvatusjärjestelmän vastakohtana, jossa esim. vammaisia tai krimninaalitaustasta tulevia nuoria mieluummn eristetään toisista eli "normaaleista" ikätovereistaan - selitti Heikki.


Tampereen ydinkeskusta kesän aikana


Tämä systeemi on yhä käytössä Venäjälläkin ja vepsäläisetkin alistuvat siihen.

Monessa maassa tunnetaan ns. open chanel- menetelmä: nuoret pääsevät itse luomaan elokuvia omasta elämästä ja juuri heille tärkeistä asioista.

Projektin puutteissa he saavat lainata kameroita ja muita elokuvien valmistamiseen tarvittavia laitteita. Silloin kun muissakin maissa asuvien nuorten elokuvat ovat valmiita, niille kaikille järjestetään pientä festivaalia, johon joka maista saapuu tekijänuoria teoksineen.

Mielestämme sellainen projekti olisi erittäin tärkeä vepsäläisille nuorille, jotka korpikyliensä tiettömyyden oloissa ovat olevinaan maailman unohdetussa nurkassa, eikä uskalla ajatellakaan heidän ongelmansa kiinnostanevan jotakuta.

Jos muistaa vepsäläisten kylien yli 65% käsittävää työttömyyttä niin ymmärtää helposti, miksi monet nuoret miehet joutuvat masentuneeseen mielitilaan ja alkohoolin ylikäyttö on usean surullinen loppu.


Nuoret Tampereen pääkadulla


Siinä tilanteessa avattuun kanavaan osallistuminen sekä korpikyliin perustamamme tietokoneopetus- ja tallennuskeskuksia voisivat toimia pettymyyden järkevänä alternatiivina    keskustele forumissa