VEPSÄLÄISET KÄSITYÖT
 
Tuntuu ihmeelliseltä, mutta vielä 70-80 vuotta sitten niin sanotut käsityöt olivat ainoat vepsäläista talonpoikaa ympäröivät esineet. Kaikki oli omatekoista. Vanhukset muistelevat, että esim. kirveen terän hakuun oli lähdettävä monen päivän kävelymatkalle sadan virstan päähän Tihvinälle. Yleensä rautaa oli erittäin vähän - ei suotta vepsän kulttuuria sanotaan joskus puiseksi. Lisäämme siihen vielä tuohinen ja savinen. Vytegran seutumuseossa voi nähdä miesten puku, jonka kaikki osat on tehty tuohesta virsuista alkaen paitaan ja lakkiin asti. Ja Ojatin keramiikka myytiin viime vuosisadalla Viipuriin ja Porvooseen asti .
Nykyään käsitöiden valmistus on ainoa tulolähde monille vepsäläisperheille. Aikaisemmin kun työtä oli tarjolla kaikkialla: kolhoosit olivat joka kylässä, metsätyöt houkuttelivat korkealla palkallaan ja varavaihtoehtona tiepalvelu ja sosiaaliala tarjosivat monipuolisia työllisyysmahdollisuuksia.
Ostosreisulla kylän kaupoista (Keski-Vepsä)
Nyt tilanne on toisenlainen: sovhoosit ovat hajallaan, metsänhakkuu on supistunut mitättömäksi ja sosiaalisektori sellaisenaan ei ole enää olemassa. Tavallisen vepsäläisen on täysin mahdotonta ruveta esimerkiksi farmariksi, koska mafioituneet venäläiset piiripäälliköt tulevat heti kuristamaan alokasta.
Siinä vakavassa tilanteessa Vepsän Seura etsii mahdollisuuksia tukeakseen vähävaraisia vepsäläisiä ja käsityö on monille varma keino pärjätä.
Kirjoilemalla käspaikkoja taitava nainen tienaa reilun keskipalkan ja pienehkö kate käytetään humanitaariavustusten kuljetusrahoitukseen.
 
 KERAMIIKKA - keramics
 KÄSPAIKAT- towels
 PUULEIKKAUS- wood carving
 TUOHITYÖT - birch skin
 
 
Kurban kulttuuritalon koristepääty