Päivinämme ei moni ole kuullut A.J.Sjögrenistä - erityisesti Venäjän puolella. Ei itse vepsäläisilläkään ole hämärintä aavistusta kuka hän oli. Mutta juuri Sjögren, suomalaisten kansallisen identiteetin luoja "löysi" vepsäläiset, joista hän käytti nimeä "tsuudilaiset" ja    todisti suunnittelemallaan hämäläisteorialla heidän     olevan erillinen kansa eikä livviläisten Lotinapellon eteläpuoleinen haara.

Jos vepsäläiseltä kysytään hänen kansallisuuttaan -       hän vastaa ylpeästi "Mina olen veps!" Kansan oikean mutta vuosisatojen saatossa unohdetun nimen palauttaminen alkoi XIX alussa kun Iitistä kotoisin    oleva nuori mies  lähti Pietarista  Uralin suuntaa     etsimään sukukansoja. Muutaman vuoden kuluttua       hän palasi Venäjän pääkaupunkiin tunnettuna tiedemiehenä ja  pääsi Tiedeakatemian jäseneksi.

kansi_ten.jpg (15253 bytes)

"A.J.Sjögren - vepsäläisten löytäjänä"© on Vepsän Seuran menneillä oleva tutkimusprojekti (tulevan kirjan kansi kuvassa), jonka puitteissa yritämme selvittää tiedemiehen vepsäläisiä vaiheita.

(@) haluan digitaaliesitteen projektista