TIETOKONEOPETUS

Vepsä on kaupungeista ja maailman kulttuurikeskuksista loitolla sijaitseva syrjäseutu. Pienten salokylien kansana vepsäläiset ovat säilyttäneet korvissaan ainutlaatuisia kulttuuriperinteitään, mutta uuden ajan koiduttua he ovat tuomittuja sulautumaan sitä ympäröivään slavilaiseen mereen, ellei kansan omantunnonarvoa nostettaisiin.
Alkeiskoulurakennus Järvienkylässä
Sama pätee myös vepsän kielen suhteen. Monet supivepsäläisetkin vanhemmat aliarvioivat sitä perustellen sillä, ettei vepsänkielistä kirjallisuutta ei ole ja vepsä toimii vain kotiseudun puhemurteena. Suomi ja Viro sukukielineen ovat kaukana ja käytännössä voittajana on usein venäjän kieli. Siksi mielestämme tietokoneopetus olisi elintärkeä näyttääkseen kaikille, että vepsä on niin fiksu kieli, että viisaat tietokoneet ymmärtävät sitä. Toisaalta lasten kannalta on paljon jännittävämpi opiskella omaa kieltä tietokoneen kuvaruudusta, jos vepsän kielen tunti tapahtuu tietokoneluokassa.
Kolmas syy on se, että koulusta valmistuttua kylänuoret kokeilevat korkea kouluihin ja usein epännistuvat kokeilla, koska eivät pysty kilpailemaan kaupunkilaisten nuorten kanssa, joille uudenaikaiset koneet ovat tuttuja jo koulusta. Epäonnistuttua yliopistoon tai töihin kaupungissä he palaavat masentuneina kotikylään, jossa ei taaskaan ole töitä tai jatko-opinto- mahdollisuuksia ja juopottelu on usean loppu.
Vepsän Seura etsii Suomessa laitoksia, joissa tietokoneita vaihdetaan ja lunastaa käytettyjä malleja toimitettaviksi kouluihin. Vuodesta 1996 olemme varustaneet tietokonekokoonpaneilla ja printereilla opetushuoneet Koskempä:n ja Järvienkylässä (Keski-Vepsä) sekä Etelä-Vepsän Arskahtin keskuskylässä. Olemme toimittaneet paljon irtokoneita muualle Vepsään. Seurassamme on asiantuntija, joka korjaa ja kasaa koneet jopa varaosista. Hän myös kouluttaa tulevia opettajia paikan päällä. Kehitysohjelmamme edellyttää tietokoneopetuksen aloittamista joka keskuskoulussa Vepsässä v. 2000 mennessä.
Tietokoneasiantuntijamme Dima Belov esittää uusia koneita koulujuhlissa

Jos Sinulla on lahjoitettavia tai halvalla myytäviä tietokoneita ota ystävällisesti
yhteys meihin pääsivulta